Voorwoord

Samenvatting

Inhoudsopgave

Hoofdstuk 1

Hoofdstuk 2

Hoofdstuk 3

Hoofdstuk 4

Hoofdstuk 5

Literatuurlijst

Bijlagen

Samenvatting

De nog steeds stijgende werkloosheid en het toegenomen gebruik van internet bij de informatieproductie voor en het informatiegebruik door de arbeidsmarkt maken on-line arbeidsmarktcommunicatie tot onderwerp van deze scriptie.

De probleemstelling zoals die in hoofdstuk een geformuleerd is dient als basis voor deze scriptie:
Komen de behoeften van potentiële werknemers op het gebied van on-line arbeidsmarktcommunicatie overeen met hetgeen bedrijven communiceren richting de arbeidsmarkt via hun corporate websites?

In hoofdstuk twee zijn de deelvragen die uit deze probleemstelling naar voren kwamen, middels theoretische veronderstellingen beantwoord. De eerste veronderstelling was dat potentiële werknemers behoefte hebben aan informatie over de organisatie, functies, arbeidsvoorwaarden, toekomstperspectieven en internationale mogelijkheden. In de tweede veronderstelling is ervan uitgegaan dat bedrijven de potentiële werknemers informatie verschaffen over de organisatie, functies, arbeidsvoorwaarden, sollicitatieprocedure, alsmede de eisen, wensen en voorwaarden. Potentiële werknemers hebben dus een veronderstelde behoefte aan informatie over toekomstperspectieven en internationale mogelijkheden terwijl bedrijven naast de overeenkomstige informatie-elementen organisatie, functies en arbeidsvoorwaarden theoretisch slechts informatie verschaffen over de sollicitatieprocedure en de eisen, wensen en voorwaarden.

De derde veronderstelling is dat potentiële werknemers bij on-line communicatie belang hechten aan de website-eigenschappen toegankelijkheid, multimedialiteit, interactiviteit en personalisatie. Bedrijven maken theoretisch gezien gebruik van diezelfde website-eigenschappen waardoor de vierde veronderstelling luidde: De websites van bedrijven maken bij on-line communicatie gebruik van de website-eigenschappen toegankelijkheid, multimedialiteit, interactiviteit en personalisatie.

Om een empirisch antwoord op de deelvragen te kunnen krijgen zijn twee onderzoeken uitgevoerd. In hoofdstuk drie staat ten eerste beschreven hoe door middel van een korte inhoudsanalyse onderzocht is welke informatie bedrijven communiceren en van welke website-eigenschappen zij gebruikmaken. Ten tweede is in dit hoofdstuk beschreven hoe de behoefte van potentiële werknemers op het gebied van on-line arbeidsmarktcommunicatie onderzocht is middels het Drie-Stappen Test-Interview. In dit hoofdstuk zijn tevens de beperkingen van beide onderzoeksmethoden verwoord.

In hoofdstuk vier zijn de veronderstellingen uit hoofdstuk twee vergeleken met de resultaten die verkregen zijn uit de onderzoeken die in hoofdstuk drie beschreven staan.

Uit de inhoudsanalyse is gebleken dat bedrijven redelijk tot veel informatie verschaffen over de organisatie, functies en sollicitatieprocedure. Echter over de arbeidsvoorwaarden en de eisen, wensen en voorwaarden verschaffen de bedrijven op het internet nog maar weinig informatie. Tevens is gebleken dat bedrijven redelijk tot veel gebruikmaken van de mogelijkheden die het internet te bieden heeft op het gebied van toegankelijkheid, multimedialiteit en interactiviteit. Bedrijven maken op het gebied van personalisatie nog weinig gebruik van de mogelijkheden.

In de observatiefase van het DSTI spraken respondenten over het algemeen slechts over informatie over vacatures. In de reconstructiefase gaven de respondenten over het algemeen echter aan tevens behoefte te hebben aan informatie over alle voor het onderzoek geformuleerde informatie-elementen. Respondenten gaven in het diepte-interview aan informatie te willen ontvangen over vacatures, de organisatie, de cultuur, de structuur, contactgegevens en achtergrondinformatie van de organisatie. Daarnaast wilden zij meer weten over de sollicitatieprocedure, de internationale mogelijkheden en de doorgroeimogelijkheden.

Uit de observatiefase van het DSTI is tevens gebleken dat van de website-eigenschappen, vooral de onderdelen navigatie en de contactmogelijkheid gebruikt werden. Over het onderdeel visuele ondersteuning werd vaak gesproken. In de reconstructiefase gaven de respondenten aan tevens behoefte te hebben aan een algemene zoekfunctie, een zoekfunctie voor vacatures, een email-alert voor vacatures, een sollicitatieformulier, een homefunctie, van de afdeling HRM en een contactmogelijkheid bij de verschillende vacatures, ondanks dat deze onderdelen niet of nauwelijks gebruikt zijn tijdens de observatiefase. De formulering van de website-eigenschappen die tijdens het diepte-interview door de respondenten naar eigen inzicht werd gegeven, kwam redelijk overeen met de definiëring uit dit onderzoek. Door middel van de beschrijving die de respondenten gaven van de onderdelen die konden bijdragen aan bijvoorbeeld de toegankelijkheid van een website, is het inzicht in hun behoefte op dat gebied vergroot.

In hoofdstuk vijf is een samenvatting van de resultaten gegeven, zijn conclusies beschreven en zijn suggesties voor verder onderzoek gedaan. Geconcludeerd is dat het lastig is een behoefte van potentiële werknemers te verwoorden. Zo gingen respondenten in de observatiefase van het Drie-Stappen Test-Interview niet of nauwelijks op zoek naar de informatie-elementen zoals die voor dit onderzoek geformuleerd zijn terwijl zij in de reconstructiefase van het Drie-Stappen Test-Interview aangaven wel behoefte te hebben aan deze informatie-elementen.